Kari mandlová cizrna s rýžovými nudlemi a kokosovou rýží & záchrana nezralého avokáda

4. června 2017 v 19:05 | Magdaléna H |  obědy
Znáte ten nelibý pocit, když koupíte tvrdší avokádo, necháváte ho dozrát den, necháváte ho dozrát dva dny, necháváte ho dozrát pět dní, necháváte ho dozrát týden, dáváte k němu jablka, protože se to někde dočtete, a ono stejně nedozraje? Úplná finální nelibost pak přichází zároveň s uvědoměním, že tvrdé avokádo není vůbec dobré.
Pak se ale spojí absolutní averze k vyhazování potravin s občas lehce bizarní vynalézavostí a do avokádo usmažíte.

// počet zdravotních újm: -
// počet hysterických záchvatů: -
// počet rozbitých věcí: skleněná kořenka na kari
// počet zašpiněných věcí nezahrnující běžně zcela zašpiněnou kuchyň: kuchyňská linka je žlutá od kari

Recept v celém článku.






Ingredience:
// 150g kulatozrnné rýže
// 1 balení rýžových nudlí tvaru tagliatelle
// cibule
// česnek
// kokosové mléko
// sůl, pepř
na omáčku:
// 1 konzerva cizrny
// 2 lžíce rýžové mouky
// hrst mandlí
// šťáva z 1/4-1/2 limetky
// 1 lžíce datlového sirupu
// 1 cm čerstvého zázvoru
// 1 lžíce kari, 1 lžička hot curry, 1 lžička kurkumy
// sůl, pepř
na smažené avokádo:
// 1 nezralé avokádo
// 1 lžička směsi koření (sůl, pepř, sladká paprika, chili, sušený česnek, kurkuma, římský kmín, zázvor, koriandr, bobkový list)
// arašídový olej

Postup:
Jako první uvaříme rýži, ta trvá nejdéle (20 minut.) (Je to fakt rychlý.). Pověra praví, že pro krémovost rýže potřebujete sýr nebo buhvíco ještě, ve skutečnosti to chce jen kulatozrnnou rýži a trpělivost stát u pánve. Na hlubší pánvi tedy rozehřejeme trochu arašídového oleje, osmažíme na něm asi 1 lžíci najemno nakrájené cibulky a 1/2 stroužku česneku. Přidáme rýži, pár vteřin ji pražíme, pak ji zalijeme asi půl litrem vody s asi třemi lžícemi kokosového mléka. Osolíme, opepříme a často mícháme, rýže se ráda připaluje. Taky je důležité dolévat vodu, když se vypaří/když ji rýže vypije. Takhle se o ni staráme asi dvacet minut nebo zkrátka do změknutí. V mezičase si uvaříme ještě rýžové nudle - vhodíme je do vařící vody se solí a asi 3-5 minut vaříme - a cizrnovou omáčku. V hluboké pánvi rozehřejeme arašídový olej, přidáme nadrobno nakrájený stroužek česneku a asi půlku cibule. Až začne cibule připomínat skleněné střepy a česnek mírně zlátnout, vylijeme do pánve konzervu cizrny. Hrst mandlí vhodíme do mixéru spolu se skleničkou vody (skleničku ne, jen tu vodu, střepy v mixéru nechceme) a mixujeme tak dlouho, dokud nedostaneme řidší mléko. Přidáme ho do omáčky. 2 lžíce rýžové mouky smícháme se dvěma lžícemi vody a rozmícháme v jíšku, tu pak přidáme do omáčky taky a chviličku rozmícháváme. Pak přidáme všechno ostatní kromě limetky - sůl, pepř, koření, datlový sirup a na jemno nastrouhaný zázvor. Pokud je omáčka moc tekutá, přidáme jíšku, pokud moc hustá, vodu. Vaříme asi 15 minut, pak vypneme plotnu. Odebereme pár lžic kuliček cizrny a zbytek omáčky přelijeme do mixéru. A mixujeme do hladka. Přelijeme zpátky do pánve a smícháme s odloženýma kuličkama cizrny.
Teď máme všechno až na avokádo. Na to potřebujeme opět pánev, tentokrát nemusí být hluboká. Rozehřejeme v ní arašídový (Ugh, je vlastně úplně jedno jaký. I rýžový by byl super. Ale palmový ani řepkový v ČR nechceme.) olej. Avokádo nakrájíme na asi dvoucentimetrové kousky a v misce je promícháme s chili. V tomhle vám nemůžu radit, tohle je podle chuti. Nebo spíš toleranci ostrého. Tohle ostré avokádo pak osmažíme, často mícháme, do relativního měkka.
A pak to všechno prostě naaranžujeme na talíř a eventuelně můžeme polít ostrým olejem po avokádu a pozérsky tam položit ještě limetku.




Co si budem, bylo to fakt dobrý, fakt dost.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama