Čokoládový dort ze sladkých brambor s levandulí

5. července 2017 v 20:30 | Magdaléna H |  hříchy
Měla jsem chuť na brownies. Na kuchyňské lince ležely batáty připravené na curry na druhý den (mám neblahý pocit, že to poslední dobou přeháním s všemožnýma verzema curry) (asi bych se měla zeptat mých strávníků, co si o tomhle pocitu myslí oni) a já si uvědomila, že z batátového pyré je nejlepší čokoládový krém, což by se dalo využít pro mou nově vzniklou osobní potřebu. A tak jsem se rozhodla pro dort. Shodou okolností v to samé odpoledne má pětasedmdesátiletá babička, která každý den absolvuje zdravotní procházky do okolních supermarketů (což nemyslím ani trošku pejorativně, moc jí fandím a obdivuju ji!), přinesla brownies z Lidlu. Mým očím se sice celkem líbilo, mému ufňukanému a hloupě problematickému žaludku ale ne. Tohle batátové, které o pár hodin později vzešlo z mé pece, ale adoroval i žaludek.

// počet zdravotních újm: -
// počet hysterických záchvatů: 1 při škrábání a krájení neskutečně tvrdého batátu
// počet rozbitých věcí: -
// počet zašpiněných věcí nezahrnující běžně zcela zašpiněnou kuchyň: záclona od kakaa

Recept v celém článku.






Ingredience:
// 1 batát
// 1/4 hrnku javorového sirupu
// 1 lžíce balzamikového octa
// 1 hrnek celozrnné špaldové mouky (nebo jakékoli jiné, samozřejmě)
// 1/2 tabulky čokolády (já použila hořkou Bellarom z Lidlu)
// špetka soli
// 1/3 hrnku kakaa
// 2 lžičky prášku do pečiva
na polevu:
// hrst kešu
// voda
// 1/2 tabulky čokolády

Postup:
Namočíme si kešu. A necháme je být, dlouho se jimi nebudeme zabývat. Batát oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme do měkka ve velkém hrnci s předem uvařenou vodou. Bude to trvat 15-20 minut, podle velikosti kousků. Scedíme je, necháme vychladnout a poté rozmačkáme na kaši. Zředíme jednou lžící vody a přidáme javorový sirup a balzamikový ocet. Přimícháme sypké ingredience (mouku, sůl, kakao, prášek) a nakonec na miniaturní kousíčky nakrájenou čokoládu. Promícháme a napatláme do kulaté dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme na 175°C 25-35 minut, upečený dort pak necháme chvíli v peci, aby si příliš nelehl a nesnížil se tak, potom ho přesuneme do lednice a necháme odpočinout ještě pár hodin, aby ztuhnul.
Na ztuhnutý dort přijde ještě čokoláda. A levandule. Protože voní a jsou krásné, tak jemně fialové na tom tmavě čokoládovém podkladu... Takže si ve vodní lázni roztopíme zbylou čokoládu nakrájenou/nalámanou na kousky spolu s na hladkou směs rozmixovanými, předem namočenými kešu. Něžně mícháme, dokud se směs nestane kompaktní, pak ji seznámíme s povrchem dortu. A se snítky levandulí. Dle vlastní fantazie či preferencí. A pak zpátky do lednice. A pak do žaludku. Který si ani na vteřinu nebude stěžovat (věřte někomu, kdo vinou genetiky, stresu & dřívějšího stravování zažívá kocovinový pocit nevolnosti 24/7, i když nepije).






Joa... je dobrý i druhý a třetí den. Moc.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 supice supice | E-mail | Web | 15. října 2017 v 15:17 | Reagovat

To vypadá dobře!:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama