No-Beşamel Mac 'n' Cheese & Artichoke, pineapple and honey mustard salad // Bezbešamelové mac 'n' cheese & salát s artyčoky, ananasem a medovou hořčicí

16. srpna 2017 v 10:23 | Magdaléna H |  obědy
- FOR ENGLISH SCROLL (all the way) DOWN -

V Roudnici nad Labem je jeden naprosto nenápadný, avšak zcela dokonalý obchod. Pyšní se obrovskými nápisy ,,sleva 80% na vše" a neprůhlednou výlohou, což člověku nedá jinou možnost, než se tam okamžitě zajít podívat. Regály jsou plné extrémně levných (a přes to dlouho před expirací) zahraničních potravin, nad čímž by vyšší třída ohrnovala nos, střední by byla štěstím bez sebe a nižší by už nechodila jinam. Nestydíme se - odnesli jsme si náruč plnou dokonalých věcí, nenechali u pokladny ani stovku a šíříme teď zprávu, kde se dá. Máme třeba medovou hořčici za 9 Kč.

Americkou klasickou prasárnu mac 'n' cheese jsem zkoušela podruhé. Poprvé mi vadila výrazná chuť bešamelu, který byl obsažen v téměř všech receptech. Tahle druhá varianta je ovšem zcela dokonalá. Tak si ji udělejte.

// počet zdravotních újm: -
// počet hysterických záchvatů: -
// počet rozbitých věcí:
// počet zašpiněných věcí nezahrnující běžně zcela zašpiněnou kuchyň: záclona od hořčice, vrchní část mého ramena od hořčice

Recept v celém článku.




Ingredience:
// 400g kolínek
// bloček (vegan) cheddaru
// 1/3 červené kapie
// 1 h ovesného mléka
// 1/4 cibule
// 1 lžíce lahůdkového droždí
// 1 stroužek česneku
// pár lístků petrželky
// sůl, pepř, muškátový oříšek
// pár kapek oleje na smažení
na salát:
// 1/2 sklenice (100g) nakládaných grilovaných artyčoků (dostupné např. v Kauflandu)
// 1/4 ananasu
// 8 hrstí salátu (býčí krev, rukola, ...)
// medová hořčice
// sůl, pepř, citron

Postup:
Papriku nakrájíme na kousky a upečeme v troubě (na 220°C asi 20 minut). Macaroni (anebo se tomu nestyďme říkat kolínka) uvaříme v osolené vodě al dente. Cibuli nakrájíme na drobné kousky a osmažíme na oleji dozlatova. Spolu s mlékem ji pak vhodíme do mixéru, přidáme opečenou papriku, sůl, pepř, muškátový oříšek, petrželové lístky, lahůdkové droždí a česnek. Rozmixovanou směs přelijeme do hlubší pánve nebo nižšího hrnce, přidáme do ní nastrouhaný čedar a společně povaříme, dokud se sýr nerozpustí. Hotové těstoviny s omáčkou promícháme a (v zapékací míse) chvíli zapékáme, asi 10 minut.
Artyčoky a ananas nakrájíme na menší kostičky, promícháme se salátovými listy, solí, pepřem a citronem. Rozdělíme do misek a zakápneme hořčicí. Podáváme s mac 'n' cheese. Nejlépe zvlášť, je ale 25% šance, že se někdo ze strávníků rozhodne obsah misky a obsah talíře promíchat dohromady. Nikoho nejmenuju, mami.







Jo a když nebudete vědět, co se zbylým vrchem ananasu, protože zkoušet ho zasadit do písku/hlíny/vody, aby vyrostl, jak jste se jednou v nějaké Vlastě nebo Květech dočetli, nefunguje, dejte ho mámě. Ta na něj vymyslí nějaké bizar... milé a vhodné místo. Quetzalcoatl vás zdraví.


Ingredients:
// 400g macaroni
// 220g (vegan) cheddar
// 1/3 red bell pepper
// 1 c oat milk
// 1/4 onion
// 1 tbls nutritional yeast
// 1 garlic clove
// few cilantro leaves
// salt, pepper, nutmeg
// few drops of oil for cooking
for the salad:
// 1/2 jar (100g) grilled artichokes
// 1/4 pineapple
// 8 handfuls salad leaves (salad rocket, ...)
// honey mustard
// salt, pepper, lemon

How to:
Cut the bell pepper into pieces and roast it in oven (430 F for 20 minutes). Cook the macaroni in salted water al dente. Cut the onion into tiny pieces and cook it on small ammount of oil until golden. Then put it into blender together with the milk, add the roasted bell pepper, salt, pepper, nutmeg, cilantro, nutritional yeast and garlic and blend. Transfer the blended mixture into a deeper pan, add grated cheddar and cook together until the cheese is melted. Mix the cooked pasta with the sauce and bake in oven (in a baking dish) for a while, approximately 10 minutes.
Cut the artichokes and pinapple into smaller cubes, mix it with the salad leaves, salt, pepper and lemon. Divide it into small plates and sprinkle with mustard. Serve with the mac 'n' cheese. Preferably seperate, altough there's a 25% chance of mixing the contect of the plate together by some of your eaters. I don't want to mention any names, mum.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama