Vzpomínky na Lesbos! Středomořská rýže s pečeným lilkem a cuketou + tzatziki // Lesvos Throwback: Mediterranean Rice, Roasted Eggplant & Zucchini and Tzatziki

14. ledna 2018 v 20:20 | Magdaléna H |  obědy
- FOR ENGLISH SCROLL (all the way) DOWN -

Solidarita prochází žaludkem. Minulé léto jsem byla na Lesbu. Pobýt s evropskými aktivisty, lesbosskými uprchlíky a místními dobrovolníky. Co jsem si kromě zoufalosti nad situací, motivace měnit uprchlickou rétoriku a rozšířeného sociálního kapitálu o několik skvělých lidí z celé Evropy i mimo ní odvezla, je neustálá chuť vařit doma něco, co se alespoň zdáli bude podobat tomu, čím mě krmili v táboře Pikpa. Táboře zřízeném dobrovolníky, zejména z Lesvos Solidarity, ale i z nesčetných dalších zemí, což ve zmíněném táboře vytváří tu nejotevřenější a v rámci možností a situace nejpříjemnější možnou atmosféru. A mezinárodní kuchyni! Ať už jde o každodenní obědy a večeře anebo speciální příležitosti, kdy ke společnému stolu přispějí tradičními nebo zkrátka jen oblíbenými jídly i samotní residenti, na všechno, co se mi během onoho týdne dostalo do úst, myslím ještě teď. A tak jsem se okamžitě po příjezdu pokusila uvařit něco na motivy toho, co ve mně ze smyslových dojmů zůstalo. A to něco mě teď blízcí nutí vařit obtýden. Tak dobrý to je! Kromě sdílení chuťového orgasmu má tedy tento článek ještě další, hlubší poselství: střet kultur = nejlepší jídla, jaká kdy ochutnáte. Nesnášenlivost znamená vepřo knedlo zelo do konce života.

+ bonusový minifotoreport (vlastně ani ne můj, vykradla jsem milou Estelle, čímž jí děkuji a v celém článku jí s pomocí google překladače poděkuji i francouzsky) toho, co všechno se ještě jedlo a co všechno můžete jíst i vy, pokud začnete zezdola protlačovat solidárnější politiku, na konci článku.

// počet zdravotních újm: -
// počet hysterických záchvatů: -
// počet rozbitých věcí: -
// počet zašpiněných věcí nezahrnující běžně zcela zašpiněnou kuchyň: Tady prostě nevím. Tohle jídlo vařím co čtrnáct dní, to je pak pořád něco, žejo.

Recept v celém článku.




Ingredience:
// 1 větší lilek
// 1 větší cuketa
// 500g kulatozrnné rýže
// 1 kostka zeleninového vývaru (nebo - a samozřejmě lépe - předpřipravený domácí vývar) (ačkoli třeba Countrylife má bio bujóny v ucházející kvalitě)
// kari, kurkuma, římský kmín, koriandr, sladká uzená paprika, kajenský pepř; bobkový list, nové koření, muškátový oříšek, skořice
// 150g sušených rajčat
// 200g oliv
// 50g zlatých rozinek
// olivový olej
// 1 stroužek česneku
// 1 menší šalotka
// sůl, pepř
na tzatziki:
// 1 větší okurka
// 1 kelímek jogurtu řeckého typu nebo tučného kokosového jogurtu
// 2 stroužky česneku
// hrst čerstvého kopru
// citron
// olivový olej
// sůl, bílý pepř

Postup:
Lilek a cuketu nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové kostičky. Ve velké míse je společně pocákáme olivovým olejem, pořádně osolíme, opepříme (nejlépe kajenským), zasypeme kari, kurkumou, římským kmínem a sladkou uzenou paprikou, vše promícháme, aby se na koření na úplně každý kousek dostalo (protože péče o každý kousek zeleniny v pekáči anebo třeba společnosti je v praxi esenciální!). Vložíme do trouby a pečeme při 220°C asi půl hodiny, zkrátka do změknutí a zezlátnutí. Mezitím uvaříme rýži: v hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme drobně pokrájenou šalotku a česnek. Přidáme rýži, několik sekund mícháme, poté zalijeme vývarem (1 kostka rozpuštěná v 1 litru vroucí vody). K rýži vložíme dva bobkové listy, několik kuliček nového koření, rozinky, lžičku skořice a špetku muškátového oříšku. Osolíme a opepříme a za občasného míchání a dolévání vody necháme vařit. Po chvíli dodáme sušená rajčata. Ke konci vaření (celkem rýže potřebuje tak 20 minut) dodáme i olivy, ev. můžeme přikořenit, pokud se nějaká z chutí vyvařila.
Na tzatziki nahrubo nastrouháme okurku, vymačkáme z ní většinu vody a zamícháme do jogurtu. Přidáme prolisovaný česnek, pár kapek citronu, pár kapek olivového oleje, sůl, pepř a čerstvý kopr (pokud se vám z něj nenatahuje tak jako mně).
Servírujeme dohromady.








Solidarity comes through the stomach. Last summer I've been to Lesvos. To spend time with european activists, lesvos refugees and local volunteers. Except for a despair from the situation, motivation to work on changing the refugee-themed discourse and extended social capital (by meeting some amazing people from all over the Europe and beyond it) I also came back with a huge urge to cook something at least a little bit similar to what I've been fed with at Pikpa Camp. A camp runned by volunteers, mostly from Lesvos Solidarity but also from worldwide, which creates the - considering the situation - most pleasant vibes possible. And international cuisine! Be it everyday lunches and dinners or special occasions during which several residents themselves add their traditional or just favourite meals to the shared table, everything I ate is still on my mind. And that's why, immediately after coming back home, I decied to try cooking something inspired by the flavours and combinations I've become familiar with during the week on Lesvos. As a consequence, my fam keeps forcing me into cooking this made-up lesvos-inspired meal once every fortnight. That's how good is that! Except for sharing my tastegasm there's another objective of this article: the clash of cultures = the best food you'll ever taste. Intolerance means pork-dumpling-sauerkraut (traditional czech meal) every day.

+ extra miniphotoreport (not mine but stolen from my dear and amazing Estelle, merci pour les photos et j'espère que cette phrase est traduite correctement - google translator, 2018)

Ingredients:
// 1 large eggplant
// 1 large zucchini
// 500g short grain rice
// 1 cube vegetable stock bouillon
// curry, turmeric, cummin, coriander seeds, sweet smoked paprika, cayenne; bay leaves, all-spice, nutmeg, cinnamon
// 150g dried tomatoes
// 200g olives
// 50g golden raisins
// olive oil
// 1 garlic clove
// 1 shallot
// salt, pepper
for the tzatziki:
// 1 large cucumber
// 1 cup yoghurt (preferably greek-type or a thick coconut one)
// 2 garlic cloves
// handful fresh dill
// lemon
// olive oil
// salt, white pepper

How to:
Cut the eggplant and zucchini into approximately 2cm cubes. In a large bowl, sprinkle them with olive oil, (enough) salt, pepper (cayenne preferably), curry, turmeric, cummin and sweet smoked paprika, mix everything together, put into oven and roast for about half an hour, 220°C, until soft and golden. Make the rice meanwhile. In a deep pan, heat a splash of olive oil and add the shallot andd garlic, cut into tiny pieces. Add the rice, stir for several seconds. Add vegetable stock (1 cube bouillon in 1 litre of boiling water). Put two bay leaves, few all-spice balls, raisins, a teaspoon of cinnamon and a pinch of nutmeg to the rice. Sprinkle with salt and pepper and let it cook, stir and add water occasionally. After a while, add tomatoes and before the end of cooking, olives. It takes approximately 20 minutes for the rice to cook. If the flavour is gone by the end of cooking, re-sprinkle it with the spice again.
For the tzatziki, shred the cucumber, squeeze most of the water out of it and mix it with the yoghurt. Add pressed garlic, few drops of lemon, few drops of olive oil, salt, pepper and fresh dill (if you don't feel like vomiting when eating or just smelling it). Serve together.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 supice supice | E-mail | Web | 10. února 2018 v 16:46 | Reagovat

Líbí se mi, že je recept doprovázený příběhem:) Určitě vyzkouším!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama